marți, 1 martie 2011

Cronica de cenaclu (Mihaela Galu si Gabriel Ghimpu)

Luni, 21 februarie 2011, au citit la şedinţa obişnuită a Cenaclului literar CUBUL CRITIC OBLIO Mihaela Galu şi Gabriel Ghimpu.

Despre textele Mihaelei Galu - a.g.secară: Considerată de către criticul Viorel Ştefănescu într-o parodie ca o descendentă a mult mai cunoscutului Cristian Pavel (aşadar nu din mantaua lui Gogol ci de pe un eşafod liric specific spaţiul literar realist filografic gălăţean), Mihaela Galu chiar este o risipitoare în ceea ce priveşte talentul literar, cunoscându-i de mult preocupările literare, pur şi simplu neadministrându-l cu ambiţie de... publicist; textele din această seară îi dovedesc încă o dată măiestria de a surprinde liric scene altfel oarecum banale; ori chiar onirice, pseudo sau nu, mitologizând sobru; sentimentalismul nu-i este plângăcios sau siropos. Laurenţiu Pascal: „e greu să vorbeşti despre texte în care se vede un oarecare suflet pus în exces”; „ textele par ca un cearceaf ce vine peste un trup gol, cearceaf care ţine într-o zi foarte caldă de răcoare”; „a reuşit să redea imagini palpabile”; mi-a plăcut mult poemul „genocid”, care pare a fi cel mai reuşit, aproape o „ars poetica”; „chestii deranjante sunt dar nu multe, metaforele nu-i sunt dure”. Valeriu Valegvi: „lirism de substanţă”; „textele par prelungite dar la o re-lecturare îi prinzi suflarea, respiraţia cu sine însăşi; primele 3-4 texte par radiografii ale unui suflet neliniştit, introvertit, în căutarea unei reconfirmări din partea iubitului-problemă”; „textele denotă o cultură asimilată, fără a face caz de aceasta”; „par a fi scrise dintr-o suflare”; „sunt feminist anti-feminine”; „materia este verbioasă, poeta ştie să ţâşnească la timp din desişul erotic”. Gabi Ghimpu: „teribil de feminine, pline de lirism”; „au un foarte subtil erotism”, „sunt foarte imaginative; auzindu-le şi citindu-le au recreat imagini foarte bine conturate”; „mă simt uşor complexat”; „sunt ca un vin bun”. Andrei Velea: „are o curgere bună a textului, care te fură. Poate unele părţi ar putea lipsi dar nu sunt multe lucruri de reproşat. E o revoltă lirică aşezată, molcomă. Parcă ar vrea să dea un pumn, dar iese un poem. Se vede că ştie să scrie, că are experienţă. E o scriitură cinstită, foarte bună. Stăpâneşte arta de a nu deranja. Totuşi, din primul poem parcă ar rămâne doar ultimul vers, deşi este posibil să aibă şi restul importanţa sa, pocnitura jucătorului de snooker nemaisunând cum trebuie dacă nu ai tensiunea...” Florin Buzdugan: „M-a dus cu gândul la „Jurnalul liric” al lui Velea. Travesti liric. Sunt poeme bine scrise, n-am ce comenta.” Octavian Miclescu: „Trebuie să admitem că de când s-a înfiinţat cenaclul nostru, este una dintre cele mai bune lecturi. Se văd lecturile, este închegată, uşoarele stângăcii nu sar în ochi. Îşi permite să tragă concluzii pertinente. Bănuiesc că, totuşi, nu-s scrise pentru a lua Nobelul. Aş vrea şi nişte texte care să mă mintă. Are o candoare anume, de pildă în „true love waits”, doar aluzia la „radiohead” spărgând bine monotonia.
Despre textele lui Gabriel Ghimpu – Andrei Velea: „Prea multe detalii, prea multă precizie!” Octavian Miclescu: „Ba, este precizie la început, apoi totul e la întâmplare... Artistic, poetic, nu-mi transmite prea multe. Bizar. În „Necurăţie” este o aglomerare de termeni... E un text mai preţios decât pare, totuşi...” Laurenţiu Pascal: „Încearcă o logică geometrică, aproape cinematografică... Mă refer la cele fără rimă. Dar finalurile sunt prea seci şi nu salvează sau, dacă vreţi, salvarea e prea seacă.” Florin Buzdugan: „Nu m-au prins. Abstractizează prea mult. Firul logic se pierde...” a.g.secară: „Oarecum straniu, robotic, maşinal, cu titluri nu prea inspirate, cu o retorică care este mai mult iluzorie şi forţată (un poem scurt chiar se intitulează „Retorică”, fiind in nuce un soi de text meta-pornografic), mai aproape de un retorism minimalist, limbaj poetic maturizat probabil în cadrul şedinţelor de la tradiţionalul cenaclu „Noduri şi Semne”... Raportat la ultimele texte cunoscute ale lui Gabriel Ghimpu, este o schimbare.”

A.G.S.

2 comentarii: